Classes Hörna har varit ett populärt inslag i vårt nyhetsbrev ända sedan våren 2010. Jag tror till och med att det finns ett antal läsare som endast läser vad vår kåsör har tänkt förmedla och kanske bara flyktigt tittar vad vi skriver för annat ”dumt” i vårt brev. Enda uppehållet i Hörnan kan ha varit vid någon föräldraledighet, annars har Claes troget försett oss med klokskap, ofta kopplat till vårt arbete som vi såklart ”brinner” för. Ibland har det blivit tankar om andra saker som kanske gränsar till vårt område. Men oavsett ämne har det alltid förmedlats med en god portion sunt förnuft, och emellanåt blandat med lite humor. Det brukar sällan skada.
Nu blev det ingen ny Classes Hörna till detta nyhetsbrev. Varför då? undrar vän av ordning. Jag kan då berätta om att Classe blivit drabbat av vår tids effektivitetssträvan att kunna göra allt snabbare, bättre och helst lite billigare. Drabbad så till vida att vi ofta tvingas planera utan allt för mycket svängrum i våra kalendrar. Vår egen strävan som konsult är ju att tillmötesgå våra kunder gällande tidsplaner, så långt det någonsin går. Med lite planering går det oftast att få ihop på ett bra sätt.
Vi hanterar också alla uppdrag digitalt. På projektplatser och via mail och allt går i ljusets hastighet. Själva JOBBET ska dock göras mellan alla snabba leveranser och uppladdningar. Det verkar ibland glömmas bort då många idag önskar snabba svar, helst igår. Tänk vilken skillnad det var när vi skickade de flesta handlingar med brev, med frimärke på! Det tog ofta ett par veckor innan svaren kom tillbaka. Men då oftast helt komplett då man var tvungen att försöka göra rätt från start…
Men idag finns det mera sällan plats för större oförutsedda händelser. Så nu när Claes har händerna fulla med annat så fick undertecknad rycka in. Men för att göra något som ligger i tiden ska jag nu inte skriva mera utan återanvända något gammalt. Man ska inte kasta något som fortfarande fungerar! Alltså återupplivar vi Claes första ”Hörna” från våren 2010.
Våren är inte riktigt här ännu men tänk att vi nu är ute i riktigt god tid. Håll till godo!
/Martin Olander
Classes hörna, våren 2010: Våreld – är det så bra egentligen?
Äntligen vår…
Den tog sin tid – våren. Det känns därför skönt att äntligen få kunna gå ut utan att vara tvungen att helt tömma klädhängaren i hallen. Men pass på!
Smygpyromanerna i oss vädrar morgonluft…
Nyss var det årets första stora eldningshelg – Valborg.
Då utlöses ett under vintern uppdämt behov av att få lysa upp mörkret med en rejäl brasa.
Här hemma drar Valborg även med sig att det är dags att ta tag i trädgården, fjolårsgräset på ängen, på landet eller någon annan lämplig torr lövhög, gräsplätt, eller till nöds något annat brännbart skräp. I värsta fall får man slita fram klotgrillen och fyra på.
Men eldas – det skall det i alla fall!!! Våren är här – Tjosan!
I det här sammanhanget får även räddningstjänsten damma av sin utrustning och släcka otaliga gräsbränder, eftersom man kanske inte alltid blöter gräset som skall vara kvar, men däremot i många fall själva halsen.
– Det är ju både varmt och dammigt att dra ris…
Högen är klar. Så kommer då själva höjdpunkten – själva ”på tuttandet”.
Det skall ju ta eld också – rejält, och riktigt snustorrt kanske inte allting är.
Tänk då på att det finns rätt och fel i detta. Använd inte bensin när ni tänder – det är fel.
Rätt, det är att börja med en liten eld och bygga på allteftersom, men det kan vara arbetsamt om man har en stor hög med skräp. Då skall man också minnas att det faktiskt går att tända i ena sidan av högen och sedan låta elden växa. Läsidan är bäst. Använd dock inte bensin när ni tänder. Ta värmeljus, matolja på hushållspapper – eller varför inte tändvätska? Det hörs på namnet hur klokt detta kan vara. Använd dock INTE bensin.
Ångorna från bensin syns inte, men sprider sig snabbt en varm vårdag och när man sedan tänder så brinner inte bara själva högen utan möjligtvis även era byxor, räfsan, gummistövlarna mm.
Elda sedan med förstånd, ha alltid vatten till hands (obligatoriskt), och glöm inte att gå och titta vad som sker på den jobbiga och rökiga sidan så att elden inte blir en brand.
Ta det vackert och bli brunbrända av vårsolen, och inget annat.
/Classe
P.S. Denna våreldsvilja tycks även ha drabbat Island – som i år vann den öppna klassen för RIKTIGT STORA brasor. D.S.