Den här betraktelsen kan synas aningen brutal, och den är nog dessutom egentligen skåpmat – dessvärre. Ändå är den nödvändig – och milt viktigpettrig, men det är i bästa välmening, och med förhoppningen att det ska hjälpa dig.
Stora båtar vänder man ju tydligen inte så lätt, men isberget är kvar så jag tar ett par tag till på styråran.
Några svåra och jobbiga frågor:
Hur mycket är ditt hem, eller ”ett hem” värt i pengar? Rätt mycket va…?
Hur mycket är din eller någon näras trygghet och nattsömn värd i pengar? En hel del, tippar jag.
Allt detta har ett värde, som ofta kan vara helt omöjligt att sätta den exakta pengen på, det inser jag, men vi kan väl göra en jämförelse, du och jag.
Skulle det vara mer eller mindre än femtusen kronor?
Jag tror att många skulle känna att svaret är ett luddigt: -”Ja, jo men visst – det är värt mera, fast vad får jag då för pengarna?
Det skulle i alla fall jag undra, och jo, jag är från Småland (= kostnadseffektiv).
Ett av svaren – och det för dagen aktuella – är att för dessa 5000 kr får du materialet till ett brandskydd som med stor sannolikhet kan hindra att ditt hem totalförstörs på ett par timmar.
Den pengen räcker nämligen till 10 meter brandvägg på en radhusvind, minst.
Dessutom med enkla byggmaterial du köper själv på nån supervanlig bygghandel och så enkla konstruktioner att de flesta kan bygga detta själva med en handsåg, en tumstock, en penna, en morakniv och skruvdragare och gipsskruv (och så, plåster om detta gäller mig själv).
Arbetet kommer naturligtvis till på detta, och det kan vara allt från bara lite trångt till mycket komplicerat, men det är inte omöjligt alls. Jag skulle snarare säga att det är nödvändigt.
”Har du egen vind med vägg eller delar ni vind med alla grannarna i radhuset?
Jag är ledsen, men om du delar – då ligger ni troligen rätt ruttet till.”
För nu så var vi tillbaka på radhusen – igen. När jag skriver detta är det mindre än ett dygn sedan ytterligare sex hem totalförstörts på några timmar – mitt i natten.
Jag har skrivit om det regelbundet under de år jag fått vädra mina åsikter här, och nu får jag göra det igen.
Radhus är bra, trevliga, vanliga och utmärkta hem, men en del av dem har ett allvarligt fel.
Bor du i radhus? Känner du nån som gör det? Är du rädd om dem?
Ta då reda på hur det ser ut ovanför ditt översta innertak.
Har du egen vind med vägg eller delar ni vind med alla grannarna i radhuset?
Jag är ledsen, men om du delar – då ligger ni troligen rätt ruttet till. Så är det faktiskt.
Nu vet du om det, och det är inte så att jag önskar att du ska må dåligt av det.
Däremot har det blivit en av mina väderkvarnar i min karriär.
Jag vet att detta är ett vanligt fel i radhus, och nu vet du också det.
Det är inte särskilt trösterikt, men det är bättre att man ser saker som de är – även om det skaver en hel del då. Det är inte kul att behöva oroa sig för en risk som man inte kan göra något åt, men denna är inte en sådan. Det går ju att lösa!
Det finns gissningsvis tiotusentals radhuslägenheter i landet – och av dem är det många som inte har ett bra brandskydd.
Därför händer detta om och om igen.
Av samma skäl kommer jag att ta upp detta om och om igen under mitt yrkesliv.
Jag tycker att det helt enkelt är en mycket stor – alldeles för stor – risk, att det är för många som kommer att drabbas så onödigt hårt av ett tankefel/byggfel. Det felet får man säga är allmänt känt inom mitt ingenjörsskrå, inom byggbranschen i stort, inom Boverket, inom kommunerna och inom räddningstjänsterna. De som inte vet om det är de som – intet ont anande – verkligen sitter på Svarte Petter – m.a.o. de som helt oväntat blir hemlösa på några timmar.
Brutalt? Ja, kanske det, men det ÄR ju så. Var du en av dom? Bra! Nu vet du, och nu kan du göra något, eller hjälpa nån som inte visste.
För radhusen finns, de dåliga vindarna finns, och yttertaken är gjorda för att hålla vattnet borta, så det hjälper inte att spruta vatten på dem.
Sitter man nu en gång på kommandobryggan på ”radhuset Titanic”, så är det i alla fall lika bra att vetat om att isbergen finns kvar därute.
Då kan man i alla fall gå till bygghandeln… och börja gira.
Det är ju tydligen något av en bygg-boom i hemmen nu när så många sitter hemma, så detta får bli mitt GDS-tips för corona-våren 2021.
Utöver det – solen börjar tittar fram så smått, och köldknäpparna har kommit och gått. Oavsett vilken av dem som inspirerar dig till eldning – så gäller fortfarande mantrat ”3-2-1”:
3… saker du inte ska tända med:
- Bensin
- Bensin
- Bensin
2… kilo ved i timmen i braskaminen – det räcker!
1… (en) handbrandsläckare ska man ha vid dörren.
Dessutom finns det ju även andra saker att glädjas över, glöm inte det, och snart kommer våren och vaccinet.
Håll i och håll ut!
Gå ut och njut!
/Classe