Är du bokstavstroende?
Nej, det är ingen samvetsfråga, och inte heller kommer ditt svar att registreras digitalt av mig eller någon annan på något vis. Det råder religionsfrihet i detta land, och så ska vi ha det – men det är inte det jag menar.

Är du bokstavstroende när du handlar – dvs tror du på vad som står på sakerna du köper, exempelvis de magiska bokstäverna CE. CE-märkningen är en märkning, ett kvitto på uppfyllda säkerhetskrav för varor som säljs inom EU – dvs. om varan är utförd rätt och om märkningen inte är falsk.
Det finns gott om varor som är märkta på ett snarlikt sätt, och möjligen med en annan innebörd.
CE = ”China Export” är en förekommande förklaring, med tveksam sanningshalt.

Oavsett om det finns en sådan bakgrund, eller inte…

Tror du fortfarande alltid på att just dessa två bokstäver på något magiskt sätt alltid garanterar varans utformning?

Då är du nog i alla fall lite bokstavstroende. Det är kanske inte jag, men jag önskar att det vore så enkelt. Man måste nog dessvärre tillämpa en annan gammal devis:

Man får oftast vad man betalar för.”

Ett exempel: Under 2016 och 2017 har över 50 bränder inträffat i s.k. hoverboards.
Jag talade också med en insatt person i försäkringsbranschen idag, och fick då veta att en av tillverkarna hade fått ersättningskrav på över 40 inträffade bränder bara för sin produkt. Det finns flera tillverkare, och åtminstone inledningsvis fanns det problem med bokstavstrogenheten.

Dessa synnerligen finurliga maskiner är på intet vis en produkt baserad på ren ondska, tvärtom ser det vansinnigt roligt ut. Jag har tittat avundsjukt på ungarna som kör dessa, men avstått själv, då jag inte vågat lita på några saker:
a) att den håller för mina 87kg,
b) att jag skulle bli förlåten av ägaren om a) fallerade,
c) min balans
d) hur fort man kan hämta sig efter den ofrånkomliga vurpan…

En hoverboard måste ju – för att kunna göra det man vill med den – innehålla ganska kraftiga batterier och motorer, och en del elektronik. Dessutom ska det gå hyggligt fort att ladda dem så att man snart kan köra igen – dvs. – mycket energi ska föras över och lagras, på kort tid. Det kräver en del omtanke vid konstruktion och materialval, liksom av teknik och kvalitet.

Resultatet:
Massor av elektroner, i rörelse samtidigt, i stora grupper, och utan bra ledning…
Det brukar vara en bra början på en överhettning – som kan leda till en brand.

Det är just här som man kanske ska fråga sig om prylen man har köpt till sig själv eller barnen (eller båda om man är ärlig) känns som ett bra köp, kanske rent av ”ett rejält kap”, eller helt enkelt är billig att det nästan är för bra för att vara sant.

Om det känns som det sista fallet – så är det nog också så. Nånstans har man nog sparat in.
Jag anar att det kan ha att göra med en, flera eller alla av dessa: kvalitet, materialval, säkerhetsmarginaler, CE-märkning , noggrannhet vid montage, o.s.v.

Därför är det klokt att kolla upp din bräda om du har en, och att alltid bara ladda den när du har mycket god koll på den, och gärna på ett obrännbart underlag. Glöm inte att ha din pulversläckare på 6 kg i närheten, för vid det här laget har du väl skaffat en?

Inte? Vi har ju talat om detta…
Gör det. Nu. Idag.

Är du fortfarande bokstavstroende? Det tycker jag att man ska få vara, men helst inte utan reflektion. Det är ju bra att tro på att systemet är relevant och fungerar, och det är det och det gör det om alla spelar med. Men det gäller dig och mig också – för här kommer vi in, du och jag:

Tror du på vad som står i instruktionsboken då? Läser du den?
Bra – men följer du den?

Att arbeta med brandskydd är i någon mån repetitivt. Jag erkänner att det känns tjatigt i många delar, men det sägs ju att upprepning är all kunskaps moder… så vi tar väl detta ett varv till.

Nu är det vinter och inte bara stjärnorna gnistrar och glimmar. Något annat som glimmar är gnistregnen från brinnande villor och fritidshus – där man i vinterkylan eldat braskaminen röd utan att ha läst instruktionsboken. Oftast är det bara omkring 2kg ved i timmen som gäller – och det är inte så mycket som du tror – men det räcker för att värma så mycket kaminen rår med. Utan att kåken brinner upp. Står det så i din instruktionsbok? Om du inte vet – ta fram den och kolla.

Eldar du mer är det mest bara Sverige som värms upp – för energin åker rätt upp och ut ur rökkanalen. Bortkastad energi som du inte får glädje av, och som bara förstör skorstenen…

Nu är jag tillräckligt uppeldad för denna gång.
Det är fortfarande vinter i stora delar av landet – ut och njut, eller stanna inne och elda och mys.
Hur och vad ni än gör, ladda batterierna på rätt sätt.

/Classe

Kontakt

Claes Malmqvist
054-770 78 04
Skicka e-post