En lång och i många delar annorlunda sommar är till ända, eller i alla fall nästan. Det har varit både en fantastisk badsommar, en tankeväckande skogsbrandsäsong, och en missväxtsommar.
Jag är lyckligt lottad i det att jag inte är vare sig jordbrukare eller skogsägare, och alltså inte direkt drabbad.
Jag älskar verkligen att bada, och kan somliga år i ren tjurighet och i protest mot traditionellt uselt svenskt sommarväder hoppa i även när det är bra kallt, bara för sakens egen skull.
Det har inte behövts någon tjurighet alls i år.
Denna sommar har vi kunnat notera all-time-high även på badtemperaturen i ”kända ishav” som exempelvis Vättern. Jag har själv avnjutit Varamobaden i Motala.
Trots att glasskonsumtionen i år även den varit lite utom kontroll har säsongen i just mitt fall ändå inneburit en lägre matchvikt efter sommaren än innan. Har jag då varit duktig och motionerat? Har jag funnit en ny dietmetod?
Nix.
I ärlighetens namn är nog sanningen att – det var helt enkelt för varmt för att orka äta som vanligt. Dessutom var det ju eldningsförbud under en sorgligt stor del av sommaren – på de flesta ställen. Grillen stod därför veckovis ensam i ett hörn hemma och blängde surt på mig.
Eldningsförbud räckte ju dessvärre inte helt, kan man lugnt säga. Det finns ju allt från lämnade engångsgrillar till tjuvbromsande tåg, fimpande slarvpellar och åskväder med blixtnedslag.
Inför denna typ av torrväder med starka vindar får det nu ses som ett faktum att bränderna både lätt och snabbt kan springa ifrån vårt samhälles resurser. Neddragningar inom räddningstjänstmyndigheter och kommunala och regionala resurser har pågått i såväl statlig och kommunal verksamhet under de senaste decennierna. Det underlättade inte i år och nu höjs röster om att återta kapacitet, och kanske skaffa egna nationella resurser som skogsbrandsläckningsflygplan. Om det kommer att innebära ett bättre utgångsläge inför nästa sommar vet jag inte, för det är ju valår också. Klart är i alla fall att vi nog de senaste 5-10 åren alla fått en mer realistisk bild av vad som krävs för att släcka denna typ av bränder: stora resurser i manskap och materiel, mycket tid och gynnsamt väder, och ännu mer tid, och allra helst regn. Priset är 100-tals miljoner i insatskostnader och förluster i samma skala på skog och egendom.
Eldningsförbudet, ja…
Många har nog också fått en betydligt tydligare och mer nykter bild av vad ett sådant eldningsförbud innebär i detalj. Ett nej är faktiskt ett nej. Detta till trots så eldades det garanterat friskt i en hel del utegrillar landet runt. Det stör mig en hel del, eftersom det räcker gott med en slarvigt använd eller illa släckt engångsgrill, brasa eller eldstad för att starta en skogsbrand, eller antända en uteplats, ett garage eller ett hus.
Men nu – är det ju ok att grilla igen – och det ska bli gott. Lite extra eldningssäkerhet kan vi nog träna på ändå, med årets erfarenheter som motivation:
Grillar vi i skog och mark så ska vi ha vatten tillhands, och vi ska släcka, med vatten, så att det är blött och kallt i askan. Hemma kan grillen gott få stå ute ett dygn eller två och kallna – det är inte orimligt.
Visste du att glöderna i askan kan ligga och pyra i dagar? Jag har tidigare skrivit om en brand jag utrett, och som mitt i vintern förstörde en villa, och som började i en pappkartong med aska från en spis. Kartongen hade stått utomhus på utsidan av en garagevägg, i minusgrader, i flera dygn innan branden startade. Ett totalförstört hem – som hade kunnat räddas med kunskap – som du nu har.
Om man inte gör det så ska man hantera askan med respekt. Lägg den i obrännbar hink helst utomhus eller på ett obrännbart golv – inte på ett trägolv.
Snart står skogarna i brand igen – men nu med sina höstfärger. Det är en skogsbrand man kan njuta av. Var då rädd om både dig och skogen om du tar med spritköket eller engångsgrillen ut, om du nu jagar efter bär, svamp eller älgar.
Ha en skön höst!
/Classe
Kontakt
Claes Malmqvist
054-770 78 04
Skicka e-post