– Har du trädgård?
– Då ska du ha 6 kilo pulver!

Detta telefonsamtal, där jag bara hörde ena halvan, utspelades på mitt jobb för flera år sedan, och är underbart fullt av möjligheter. Vad var det som menades? Hur tänkte de?

I verkligheten gällde det huruvida privatpersonen i andra änden av tråden hade en trädgårdsslang hemma eller inte. Det har man ju om man har en trädgård, nämligen. Då kanske behovet av en brandsläckare – i exempelvis garaget, där slangen satt – kan vara annorlunda. Då behöver man nog bara ha en pulversläckare inne, och 6 kg är lagom stort.

Upphovsmannen till denna halvkvädna visa om trädgårdar och pulversläckare är min kollega Henrik. Vi andra fick ett gott skratt vid fikabordet – vid uruppförandet.

Vi är nu definitivt inne i trädgårdssäsongen och det är väldigt nära sommarlovet. Det ska bli riktigt skönt och avkopplande. Som vanligt vid denna årstid (liksom för alla de andra) så höjs det i denna kanal då ett litet varningens finger. Jag vet. Hack i skivan… men sån är jag.

Det brinner nämligen lite mer än man kanske kan tro på sommaren.

För visst eldar vi på en del: i grillen, i brasan ute, med levande ljus och lyktor, och kanske tänds en och annan cigarett till kaffet? Då händer det att olyckan är framme: när man tankar gräsklipparen med bensin som spills på heta avgasrör, och när man tänder grillen eller brasan på fel sätt (tänd inte med bensin!). Det händer att gasolgrillar läcker och att hus brinner ner. Det händer. På riktigt. Det suger.

Men man kan ju göra vad man kan för att undvika det – utan att förta sig. Lite räcker långt.

Därför är det dags att se över ditt sommarhem. Kolla slangen till grillen, skaffa eltändare eller en liten raketmotor för briketter till grillen. Grilla inte under tak, under kapellet eller i förtältet. Tanka gräsklipparen full innan du klipper – det har vi nog råd med.

Sommarstugan har kanske din (eller morsans, eller farmors) gamla spis, kyl eller frys, farfars värmeelementet från 60-talet och kanske ett antikt elsystem? Se hursomhelst till att du har samma skydd där du sover i sommar som du har hemma – en brandvarnare (många glömmer bort sommarstugan, husvagnen och båten) och en brandsläckare.

Skaffa en brandsläckare till bilen med. Jodå.

Gör det.

Brandsläckare ska vara ”onödiga inköp” som är oanvända när man kastar bort dem av hög ålder. Allt detta ska kännas onödigt i efterhand – eftersom inget hände. Det var ju liksom meningen det.

Därför blir nu min halvkvädna visa om sommaren som följer:

– Har du sommarlov? Då ska du vara rädd om dig och dina kära!

Nu har olyckskorpen kraxat nog för denna gång.

Ut och njut! Fånga sommaren och fyll den med bra dagar.

/Classe

Kontakt

Claes Malmqvist
054-770 78 04
Skicka e-post

BYGGNADSTEKNISKT BRANDSKYDD

Brandskydd i Boverkets byggregler

Brandskydd av bärande konstruktioner

Utrymning av personer med funktionsnedsättning, kraven enligt AFS och/eller BBR

Ventilationsbrandskydd

Brandskydd i Kulturbyggnader

Brandskydd under Byggtiden

FÖRVALTNINGSBRANDSKYDD

Anläggningsskötare, brandlarm och sprinkler

Brandskydds­kontrollant – Industri

Utrymningsövning

Utrymningsledare

Systematiskt Brandskyddsarbete