Det lackar nu mot jul, det har nog alla märkt.

Tänker du tävla i jul?
Är du en tävlingsmänniska så är det ju din natur, men om du bara är anmäld till livets stora tävling av din omgivning då? Kanske mot din vilja eller i alla fall utan ditt medgivande?

Jag känner att jag ofta hör till den senare kategorin för – helt ärligt:
Många av de saker jag mår bäst av och som jag njuter mest av att göra ger inga som helst stilpoäng på en Facebooksida, och imponerar knappast som bild på Instagram.

Här inser läsaren snabbt att även dessa båda referenser placerar mig långt bak i startfältet, men det finns faktiskt ingen ambition att vinna, eller ens placera mig. Målet är nog mera att försöka njuta av att kämpa väl, när och om det är möjligt.

Jag hade tänkt att skriva om en del saker jag retat mig på i jobbet på sistone, och de passar faktiskt in här med. Jag upplever många gånger inom byggbranschen och även inom i brandkonsultbranschen att det finns ett uppfattat tävlingsmoment. Tävlingen tycks ibland gå ut på följande:
”Att till en så låg kostnad som möjligt leverera så lite och/eller så dåligt brandskydd som det bara går att komma undan med”. Punkt.

Jag protesterar härmed mot detta felslut. Har du nånsin sett detta nedskrivet i en upphandling?
Inte jag heller…

Byggreglerna är inte med automatik en jättebra brandskyddsnivå. Det är faktiskt den sämsta fult ord acceptabla nivå på brandskydd som får finnas. Att då sätta en sportslig ära i att stycka ner denna (inte alls så ambitiösa) nivå till ett glest lapptäcke av avskalade enskilda funktioner är inte nån tävling jag ställer upp i. Det drar för kallt i hålen på täcket…

Lapptäcket måste ha en chans att fungera, och det måste vara till nytta för brukaren, och helst inte vara i vägen eller krocka med den avsedda verksamheten. Sist jag kollade så bygger man inte hus för brandskyddets egen skull, undantaget möjligen brandstationer, utan för verksamhetens skull.

Det är min tävling, och den gillar jag. Utmaningen ligger i att få till ett smidigt skydd som ingen märker, som fungerar när det behövs och som de inblandade förstår vitsen med. Ibland måste man inledningsvis vara med i ”tävlingen om att inte kosta nåt alls” för att få göra detta. Det är bara ett faktum jag får tåla, sedan börjar det roliga.

Var tog nu julen vägen? Jo – det finns också en annan och kanske alls så outtalad jultävling som jag tror att många känner av.

”En perfekt jul som har allt.”

Den julen ska nog helst inte drabba nån – för den innehåller nog för mycket av allt.
Jultävlingen är härmed officiellt avblåst för min del, även om jag kommer att utföra vissa delmoment. De viktigaste blir att försöka att träffa de människor som betyder mycket för mig och – hoppas jag – att våga vara så ärlig att de fattar just det.

Andra moment är, liksom tidigare år, att byta batterier i brandvarnarna, kolla brandsläckaren, och se över ljusstakarna så att de i bra skick, och av bra material. Granvattning är också en extremt viktig brandskyddsåtgärd. Julklappar blir det nog med, och en hel del bra mat, och en liten stund med en av mina husgudar, och Karl-Bertil Jonsson – om jag nu inte somnar, som förra året…

Svaret på frågan i inledningen?
Jo, faktiskt så tror jag det. En ursäkt kanske, men i så fall en som jag tror på.
Hoppas att ni får en skön lugn och säker december.

Sköt nu om er, så får vi ett Nytt År om bara några veckor – utan att vi tävlar sönder julen!

God Jul och Gott Nytt År!
/Classe

Kontakt

Claes Malmqvist
054-770 78 04
Skicka e-post

BYGGNADSTEKNISKT BRANDSKYDD

Brandskydd i Boverkets byggregler

Brandskydd av bärande konstruktioner

Utrymning av personer med funktionsnedsättning, kraven enligt AFS och/eller BBR

Ventilationsbrandskydd

Brandskydd i Kulturbyggnader

Brandskydd under Byggtiden

FÖRVALTNINGSBRANDSKYDD

Anläggningsskötare, brandlarm och sprinkler

Brandskydds­kontrollant – Industri

Utrymningsövning

Utrymningsledare

Systematiskt Brandskyddsarbete