I ett nyligen avslutat forskningsprojekt genomfört i samverkan med BDAB och NCC, har vi visat att FDS och PFS i kombination är tillämpbara modeller för att studera spridning av brandgaser via lågt placerade tilluftsdon. Tidigare utförda fullskaleförsök på RISE har simulerats i FDS och PFS och resultaten visar att tryck, flöde och temperatur överensstämmer väl med fullskaleförsök.
Genomförda beräkningar visar beräkningsmodellerna på ett bra sätt fångar brandens olika över- och undertrycksfaser. De ger generellt konservativa resultat avseende tryck och flöde i kanalsystemen samt volym brandgaser som trycks ut i tilluften. Beräkningarna i FDS visar på utmaningar med att beräkna toxiciteten i de spridda brandgaserna då brandförloppet fram tills spridning via tilluften upphör innehåller både välventilerade och underventilerade förhållanden. Mängden brandgaser som trycks ut i tilluften understiger i undersökta fall dock 1% av brandcellens volym, vilket indikerar att metoden kan vara tillämpbar för att påvisa kravet på en maximal spridningsvolym mellan brandceller. Genom att enbart beräkna spridd volym kan osäkerheterna i beräkningen av toxiska gaser i FDS undvikas vid verifiering av en systemutformning med lågt sittande tilluftsdon.
Aktuellt projekt har undersökt ett antal olika inställningar i FDS och PFS och hur de påverkar resultaten. En vägledning för projektörer baserat på dessa simuleringar har tagits fram och presenteras i rapporten.
Projektet är finansierat av SBUF tillsammans med Brandskyddslaget, NCC och BDAB.
Läs mer och ta del av rapporten här: Lågt placerade tilluftsdon – Validering av beräkningsmodeller | SBUF