I Stockholm, eller närmare bestämt, i hjärtat av Östermalm pryder en vacker tegelbyggnad torget sedan 1888. Tegelbyggnaden är Östermalms saluhall och har sedan invigningen, men främst sedan 1914 då Stockholm Stad köpte byggnaden, varit en mötes- och handelsplats där man samlats för att handla eller äta en bit mat. Enligt ostermalmshallen.se, så byggdes saluhallen på så lite som otroliga 6 månader. I Göteborg började man samtidigt bygga Göteborgs ikonbyggnad, Feskekôrka. Det blev en tävling om vilken byggnad som skulle bli klar först, och Östermalms saluhall vann på sina 6 månader från första spadtaget.

År 2016 började Stockholm Stad att renovera saluhallen då den var i stort behov av en teknisk upprustning för att möta gällande myndighetskrav för bland annat brand. I och med renoveringen så ville man passa på att återgå till den stilen som saluhallen ursprungligen byggdes i.

Vi bevarar och förstärker saluhallens höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden för framtiden, bland annat genom att återskapa den ursprungliga stjärnformiga planlösningen från 1888.” (vaxer.stockholm/projekt/renovering-och-utveckling-av-ostermalmshallen).

I och med att byggnaden har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, tillsammans med hallens stora antal besökare, så är saluhallen ett väldigt utmanande och komplext projekt som vi på Brandskyddslaget haft stor delaktighet i.
Vi har ett nära samarbete med de kompetenta och professionella arkitekterna på Tengbom och varit med från förstudie till relationshandling.

När vi arbetar med en sån komplex byggnad som Östermalms Saluhall så kan vi inte använda oss av schablonregler, utan istället har vi gjort många analytiska uträkningar. Detta är exempelvis för att kunna möta kundens önskan om antal personer som får vistas i lokalen samtidigt. Förutom själva hallen som har högt i tak, så är lokalerna är totalsprinklade. Detta för att förebygga en förödande brand men även av egendomskyddsskäl. I och med renoveringen så byggs saluhallen även ihop med blivande Villa Dagmar (Hotell Diplomats nya boutiquehotell), som man kommer kunna utrymma via.

Vi ser fram emot idag, den 5:e mars 2020, då återinvigningen av Östermalms Saluhall äger rum. Nu kan alla som vill avnjuta en bit mat eller ett glas i brandsäkra lokaler.

 

 

 

Östermalms saluhall

Bild lånad från Stadsmuseet i Stockholm, fotograf Siv Rahm, år 1962, stadsmuseet.stockholm.se