Renoveringen av Nationalmuseum – Ett bevis på att sprinklerskydd och konst kan samverka.

Nationalmuseum återinvigdes 2018 efter en komplex renovering som pågick i fyra år, föregått av många års planering. Brandskyddslaget övertygade Nationalmuseum och Statens fastighetsverk om nyttan av sprinkler och att man kunde utföra ett system som vid felutlösning endast medförde minimala vattenskador. Vissa lösningar verifierades också med försök med utlöst sprinkler och med så kallad hotsmoketester.

Idéerna med integrerade takrosett, preactionsystem med plaströr för att undvika rostigt vatten, och mycket mer, detaljprojekterades sedan av Bengt Dahlgren som fortsättningsvis projekterade uppdraget till bygghandlingar.

Utmaningen var att ta fram ett effektivt sprinklersystem som även diskret flöt in och doldes i de vackra detaljerna. Resultatet blev som man kan se på bilderna, att sprinklerdonen, ventilationsdonen och branddetektorn är fästa i takrosetterna som är identiska till de takrosetterna som redan fanns i byggnaden.

Med dessa dolda lösningar får byggnaden ett fullständigt sprinklerskydd som är anpassat för modern tid, samtidigt som den behåller sin forna charm.

 

Läs om våra tjänster inom sprinkler här.

Kontakt

Alisa Ilijasevic
019-764 93 63
Skicka e-post

BYGGNADSTEKNISKT BRANDSKYDD

Brandskydd i Boverkets byggregler

Brandskydd av bärande konstruktioner

Utrymning av personer med funktionsnedsättning, kraven enligt AFS och/eller BBR

Ventilationsbrandskydd

Brandskydd i Kulturbyggnader

Brandskydd under Byggtiden

FÖRVALTNINGSBRANDSKYDD

Anläggningsskötare, brandlarm och sprinkler

Brandskydds­kontrollant – Industri

Utrymningsövning

Utrymningsledare

Systematiskt Brandskyddsarbete