VD i VM och EM. Vad har egentligen Brandskyddslagets och vårt systerbolags RiskTecs VD:ar med VM och EM att göra? Enligt världens mest omfattande ledarskapsstudie Ceo Genome finns det egenskaper som en bra VD ofta besitter. Däribland att ha lätt för att fatta snabba beslut, vara flexibel och snabbt agera på oförutsedda utmaningar, samt sätta tydliga mål och producera resultat efter dem.

Dessa egenskaper kan man även applicera på någon som är framgångsrik inom sport. Då Brandskyddslagets VD Linda Lönneberg och  RiskTecs VD Lovisa Johnson besitter just dessa egenskaper, är vi inte ett dugg förvånade, men mycket stolta, över att de har tävlat i EM och VM sommaren 2022.

 

Linda Lönneberg – VD Brandskyddslaget

VD i VM och EM
Linda, du var med i VM i orienteringsskytte i somras. När hölls tävlingen?

Tävlingen avgjordes i Tyskland den 4-7 augusti med 3 distanser (sprint, klassisk och stafett).

Det är häftigt nog att du varit med i VM i orienteringsskytte, men vi är förstås nyfikna på hur det gick för dig?
För mig blev det som bäst 15:e plats individuellt och en 10:e plats i stafetten.

”Sporten består av flertalet delmoment med olika fokus som till slut leder till målgång och där finns det många paralleller med ledarskap.”


VD i VM och EMBra jobbat! För den oinsatte, vad är Orienteringsskytte?
Orienteringsskytte består av delmomenten skytte och orientering, samt i klassisk distans även punktorientering där man skall markera med nål var man befinner sig. Skyttemomenten är samma som i skidskytte och precis som i skidskytte får man vid bom antingen straffrunda (som tar ca 30-45 sekunder per straffrunda) eller tilläggstid (2 min per bom) beroende på distans. På punktorienteringen får man 1 minuts tillägg för varje millimeter fel man markerar fel.

Vad i sporten tar du med dig in i ledarskapet?
Sporten består av flertalet delmoment med olika fokus som till slut leder till målgång och där finns det många paralleller med ledarskap. Vid tävlingar av detta slag är sammanhållningen väldigt stark och gruppens framgång, eller motgång, delas av många. Trots att det är en individuell sport så coachar alla varandra till framgång och stöttar vid motgång vilket är fint att se. Det leder till en stark en sammanhållning som ger möjlighet till utveckling och framgång. För egen del tillhör jag inte de främsta i laget men njuter att uppleva av mina kollegors framgång och kan jag hjälpa dem framåt på något sätt gör jag det med glädje. Eftersom sporten är så liten blir vi utövare väldigt sammansvetsade via de resor och tävlingar som vi upplever ihop.

Tack Linda, och igen, stort grattis till ditt deltagande och placering i VM i orienteringsskytte!

 

 

Lovisa Johnson – VD RiskTec Projektledning

VD i VM och EM

Bild: Kenneth Ishii

Lovisa! I Nantes, Frankrike den 2 juli 2022, deltog du i EM i Shorinji kempo. Och du deltog med bravur kan man säga?
Ja, vi tog Guld. Första plats i Damer Yudansha dvs svart bälte – vi försvarade vårt guld sedan 2019.

Otroligt, stort grattis! För den som inte känner till sporten, kan du berätta lite mer?
Shorinji kempo är en tävling av uppvisningsform och man tävlar i par med en inövad koreografi som poängbedöms.

”Coachning är en naturlig del – det handlar både om att ge och kunna ta feedback och att sträva efter ständig utveckling.”

Är det något från Shorinji Kempo som du tar med in i ledarskapet?
Allt, det handlar om planering, disciplin, förmåga att se och förstå sina egna brister, nyfikenhet och strävan för att ständigt bli bättre samt att ha riktigt kul på vägen.
Det som kommer in i ledarskapet är däremot så mycket mer än bara tävlandet. Tävlandet är bara en liten del, träningen och det vi gör av träningen utanför dojon är det viktiga.
Shorinji kempo är en form av budo som syftar till att bygga modiga människor som respekterar medmänsklighet samt strävar efter att bevara fred. Det är viktigt att respektera de äldre och inte åsidosätta de yngre. All träning gör vi tillsammans och coachning är en naturlig del – det handlar både om att ge och kunna ta feedback och att sträva efter ständig utveckling. En utveckling som inte är i jämförelse med andra, utan som utgår utifrån var och en. Ska man förändra världen måste man börja med sig själv.

VD i VM och EM

Tack Lovisa, stort grattis till guldmedaljen Lovisa!

 

Vi är mycket stolta över att två av två VD:ar i koncernen inte bara briljerar i sina roller som VD, utan även i sportvärlden. Heja er!

Vill ni veta mer om andra medarbetare? Du har väl inte missat att klicka på fliken ”Läs mer” på medarbetarsidan. Där kan du läsa lite mer om varje medarbetare.

BYGGNADSTEKNISKT BRANDSKYDD

Brandskydd i Boverkets byggregler

Brandskydd av bärande konstruktioner

Utrymning av personer med funktionsnedsättning, kraven enligt AFS och/eller BBR

Ventilationsbrandskydd

Brandskydd i Kulturbyggnader

Brandskydd under Byggtiden

FÖRVALTNINGSBRANDSKYDD

Anläggningsskötare, brandlarm och sprinkler

Brandskydds­kontrollant – Industri

Utrymningsövning

Utrymningsledare

Systematiskt Brandskyddsarbete