Skolorna i Kenya ligger oss varmt om hjärtat. I många år har vi arbetat för att ge skolorna bättre förutsättningar vilket i sin tur kan bidra till att barnen får en bättre grund att stå på inför framtiden. Maya Söndergaard och Lars Hellman från Brandskyddslaget åkte i januari och besökte skolorna.

Brandskyddslaget har genom vår styrelseordförande Bo Granqvist bidragit med finansiella medel för att utveckla existerande skolor samt hjälpa till att bygga nya skolor i flera byar i Kenya. Varje år får medarbetare från Brandskyddslaget möjlighet att följa med Bo till Kenya och hälsa på skolorna. I år valde våra medarbetare Lars Hellman och Maya Söndergaard med familj att följa med på resan. Vid alla skolbesök följde även konstruktören Sammy N. Gichohi som byggt våra skolhus och vattenanläggningar, etc. samt Rosie Anami som hjälpt oss med datorer, skolmöbler, skolmat och COVID-projekt med mera, med på besöken till skolorna.

Vi har pratat med Maya och Lars om deras resa. ”Jag var i Kenya för 20 år sedan och tyckte att det var en fantastisk upplevelse. Att komma tillbaka till detta vackra land och dessutom få möta människor från lokalbefolkningen, och få en inblick i hur vardagslivet är, var jättespännande.”, berättar Maya.
Lars hade länge velat följa med på resan och i år kom äntligen tillfället då det passade honom bra att åka.
De berättar att de uppskattade mötet med alla människor, barn som vuxna, och att få lyssna på hur de har det och vilka behov som finns. Maya och Lars möttes också av stor nyfikenhet om hur vi har det i Sverige.
Maya berättar att hon slogs av att, trots att förutsättningarna ser väsentligt olika ut, så är många av våra utmaningar och glädjeämnen i vardagen lika.

När de kom till skolorna möttes de alltid av stor vänlighet och gästfrihet. Trots att de inte hade så mycket resurser så ville de alltid bjuda på något. Någon gång var det en flaska vatten, en annan gång en nyöppnad kokosnöt eller så uppträdde barnen för dem.

Under årens gång har alla medarbetare på Brandskyddslaget fått ta del av vad våra bidrag har gått till. Både Maya och Lars beskriver att det var fantastiskt att se skolorna, träffa barnen och få höra från skolledningen vad som hänt och gjorts sedan sist. Vissa saker var väldigt konkreta, som att det byggts ett nytt skolhus eller ett nytt skolkök. Annat handlade om skolresultaten där rektorer och lärare stolt berättade om de förbättrade resultaten. De nämnde även att intresset för skolan, och elevantalet, hade ökat efter att Brandskyddslaget bidragit till bättre förutsättningar för skolorna.
Trots att skolan är avgiftsfri i Kenya och staten ska stå för kostnaderna, finns det stora behov av resurser. Det var tydligt att våra bidrag under åren har hjälpt till att stärka skolan, så att man på ett bättre sätt kan tillgodose elevernas behov.

En annan del med resan var möjligheten att få uppleva den storslagna naturen och djurlivet på plats. Under safarin fick de träffa många djur, stora som små, även det är minnen att ta med sig livet ut.

 

Vi besöker skolorna i Kenya

Vi besöker skolorna i KenyaVi besöker skolorna i Kenya

Vi frågade Maya och Lars om det är något utöver det de redan beskrivit, som de tar med sig från resan.

”Stoltheten och glädjen hos både lärarteam och elever över att visa upp sin skola. Det fanns en optimism och framtidstro som jag ibland kan sakna här hemma trots att vi har allt vi behöver…” – Maya

”Jag håller med samt att man får upp ögonen för hur otroligt bra vi har det här hemma och hur vi tar allt för givet och nästan struntar i det eller försöker slippa undan det (som att slippa gå till skolan mm).” – Lars

 

Vi besöker skolorna i Kenya

Vill du läsa mer om vårt arbete i Kenya? Här hittar du alla inlägg om Skolorna i Kenya.

 

Kontakt

Bo Granqvist
Skicka e-post

BYGGNADSTEKNISKT BRANDSKYDD

Brandskydd i Boverkets byggregler

Brandskydd av bärande konstruktioner

Utrymning av personer med funktionsnedsättning, kraven enligt AFS och/eller BBR

Ventilationsbrandskydd

Brandskydd i Kulturbyggnader

Brandskydd under Byggtiden

FÖRVALTNINGSBRANDSKYDD

Anläggningsskötare, brandlarm och sprinkler

Brandskydds­kontrollant – Industri

Utrymningsövning

Utrymningsledare

Systematiskt Brandskyddsarbete